Vanliga frågor om lektioner

Lektioner även vintertid.

Ibland är det kyligt på jobbet!

Har du tid för mig?
– Ja, det ska vi ordna. Ring eller maila så letar vi upp en dag/tid.

Hur långt åker du?
– För helgkurs har jag varit så långt som till Öland (ca 45 mil från mig). För enskilda lektioner har jag grupper inom ca 1 timmes bilresa från Svanesund, Orust.

Hur många måste man vara för att du skall komma?
– För privatekipage kan jag komma till er om ni är minst 4 stycken på samma ställe/område. Ju fler som är med desto lägre blir kostnaden för milersättningen som delas på antal elever per resa. Och det är roligare att träffa så många elever som möjligt än att sitta i bil!

Kan flera dela på samma lektion?
– Ja, det finns olika alternativ för er som bokar minst en timmes lektion. Se prislistan under Priser och villkorlektioner.

Hur långa lektioner är bäst att rida?
– Jag rekommenderar att man börjar med att gå en kursdag eller kurshelg som ridande eller åskådare för att få med grunderna i Centrerad Ridning. Jag har regelbundet kurser på bland annat K-Ridcenter där det finns trevliga lektionshästar att hyra för dig som inte har egen häst.
– Har du inte möjlighet till det är det bra att boka en timme första gången. Sedan kan du känna efter om du vill boka 40, 50 eller 60 minuters lektion nästa gång beroende på hur din kropp orkar och känns.

Hur ofta bör man rida lektion/träna?
– Det är väldigt individuellt, men om man vill boka lektioner regelbundet kommer vi överens om en veckodag som passar och ett intervall på varannan eller var fjärde vecka för att det skall passa med övriga grupper.
– Väljer man att boka kurser är 4 ggr på ett år lagom men inget krav. Det är oftast effektivare att köra en ”kur” med kurser och/eller lektioner över 6-12 månader (beroende på utbildningsnivå och status i kroppen). Känner man sig nöjd då så tränar man på ett tag och kommer tillbaka till mig igen när man vill ha ytterligare hjälp.

Måste man ha paddock/ridhus?
– Nej, det går bra på en gräs-/grusplätt eller ovalbana också, vi anpassar lektionerna efter förutsättningarna. Bara alla som ska rida vet om det när de anmäler sig och tycker att det är ok.

Jag har aldrig ridit lektion förut / Jag skulle vilja ha ett bättre samspel med hästen men rider mest ut och är inte så bra på dressyr. Spelar det någon roll?
– Nej, det gör det inte. Vi utgår från där du och din häst är just nu. Jag har erfarenhet av att undervisa från rena nybörjare som aldrig suttit på en häst till de som ridit i 40 år. Alla är lika välkomna!

Jag rider utan sadel/bett. Gör det något?
– Nej, det spelar ingen roll. Så länge utrustningen passar hästen och dig så spelar det ingen roll vilken typ av utrustning det är eller om du rider helt utan. Är du osäker så tittar jag gärna på det åt dig vid första lektionen.

Min häst kan inget/Min häst tycker inte om att vara i paddocken. Kan jag rida lektion ändå?
– Självklart! Om du vill utbildar vi din häst samtidigt som du får ny kunskap. Ju mer din häst kan desto roligare tycker den att det är. Vi får hjälpas åt att klura ut hur just din häst tycker om att träna helt enkelt.