Referenser

”Jag har läst Sally Swifts böcker om Centrerad Ridning och blev fascinerad över hennes beskrivningar. Efter det var steget självklart och jag började träna Centrerad Ridning för Lisa Johansson som ett komplement till min dressyrträning.
     Träningen för Lisa förfinar bland annat min inverkan, liksidighet och rörlighet. Jag märker hur mycket jag kan påverka mina hästar i önskvärd riktning. En enastående träningsform för att utvecklas som ryttare och bäst av allt är att hästarna är supernöjda!”
Diana Johansson, vinnare av Lag-SM ponnydressyr, deltagit i Unghästchampionat samt FEI:s Prix S:t Georges

 

”Jag har fått bättre kunskap om hur jag kan påverka den häst jag rider med mycket små rörelser. Hästen (och säkert jag också) lyssnar mer, formen blir bättre och jag upplever att jag samarbetar bättre med hästen.
      Lisa har bättre kunskap om anatomi och fysiologi än ridlärare generellt sett har. Det gör att hon förklarar sättet att göra saker på samt konsekvenserna av det på ett annat sätt. Det är också bra att rida i en liten grupp, där jag både kan öva mer, prova olika sätt att göra saker på och få tid att reflektera.”
Marie Blohm Thordenberg, rider på Bollebygds Ridklubb

 

”Idag har jag ridit lektion för en som heter Lisa på min mammas häst. Lisa är väldigt duktig på att få en att fokusera på nåt, hon fick mig att tänka mer på vad jag gjorde med min kropp när jag red. Jag själv är jättenöjd med lektionen och jag tycke att det var kul.”
Sofia, 11 år

 

”Mitt specialområde är att lösgöra hästen med hjälp av tömkörning. Jag tränar även några ekipage i ridning. När jag ser att det finns sitsproblem, som jag själv ej kan åtgärda, då rekommenderar jag ryttarna att kontakta Lisa. När sedan ryttaren rider för mig igen, ber jag ryttarna att med så få ord som möjligt beskriva det Lisa rättat till. Det kan t.ex. bli ordet ”låret” eller ”ryggen”.
      Detta ord använder jag sedan som enda instruktion om sitsen, och det är fascinerande att se hur ryttaren rättar till sig, och sitsen trillar på plats. Ryttaren blir enklare för hästen att bära runt på, och hästen ges chansen att röra sig lösgjort. Lisa är expert på att lösgöra ryttare, så är det bara.”
Mia Söderberg, OptiMia

 

”Jag var skogsmulleryttare i mina yngre år. Efter ca 20-årigt riduppehåll startade jag upp igen. Kroppen protesterade… man är ju ingen ungdom längre. Jag blev rekommenderad att testa Centrerad Ridning/Lisa Johansson av OptiMia, som komplement till min vanliga träning. Nu har jag ridit för Lisa några gånger och fått nystat i alla trådar som trasslat o snott sig. Detta blev en aha upplevelse…
      Även om ens fel och brister är uppenbara, så är gamla synder svåra att ändra på egen hand. När man får till det och kroppen faller på plats så är det en härlig känsla. Kvittot kommer omgående via hästen.
      Det kan tyckas märkligt att så små förändringar gör så stor skillnad. Hästens beteende är ju i allt en spegel av vad som sitter i sadeln. Jag har stor hjälp av Lisas upplägg och har nu fått tips att ta till när det trasslar. Kombinationen av Lisa och OptiMia har löst många knutar.”
Annli, hobbyryttare

 

”För två år sen så kände jag att jag stagnerat lite i min ridning, hästen och jag nötte på i samma form och men jag upplevde även att samma problem kvarstod. Så när min häst var på sommarbete anmälde jag mig till en kurs i Centrerad Ridning på K-Ridcenter.
     For iväg utan större förväntningar men helgen var full av Aha-upplevelser, upptäckte hur lätt ridning kunde vara men även hur svårt det var att tänka nytt och tänka om.
     En sån nyttig helg det var, dels att enbart fokusera på sig själv och sin ridning, för all bra ridning börjar med ryttaren. Att dessutom få rida lite andra hästar än den man sitter på varje dag var lika nyttigt! Full av ideer for jag efter kursen hem och satte igång min egna häst efter betet, och se – allt funkade på henne med.
     Har återvänt till K-Ridcenter och kurs för Lisa ytterligare en gång, och samma sak igen. Idag rider jag varje månad för Lisa, det ger mig så mycket. Och jag kommer definitivt hänga på när det är kurs igen.”
Titti Sjöberg

 

”Var med på kursen för Lisa i helgen som gick. Jättenyttigt! Fick mycket hjälp med min stela kropp. Vilket resulterade i att Nejlika blev väldigt nöjd med sin ryttare. Nu skall det bara övas så det sätter sig i ryggmärgen och vi kan gå vidare med ännu mer lärdom på nästa kurs. Tack Lisa för en mycket givande kurs.”
Lena Karlsson, ridskolechef K-Ridcenter, Älvängen

 

”Min erfarenhet är att Centrerad Ridning är ett komplement som fungerar oavsett vilken ridstil jag för tillfället väljer att utveckla mig i. Den Centrerade Ridningen ger mig kontakten med min egen kropp och förståelsen för hur små förändringar i mig påverkar hästen.
     Ibland är påverkan liten, allt som oftast påverkas hästen mycket. Oavsett om jag rider akademiskt och söker samling, jobbar utifrån natural horsemanship eller vill visa min häst flott och kraftfullt på en ovalbana är samspel och följsamhet som krävs. Precis det som Centrerad Ridning ger – så därför rider jag för Lisa och gläds åt utvecklingen och det gör min häst också!”
Ingrid Samuelsson – B-instruktör SIF och diplomerad hästmassör från Axelssons

 

”Centrerad Ridning med fokus på hållning och sitsen var kanon för mig, i en ridgrupp med 10 personer blir det väldigt lite individuella råd. Jag tycker det var väldigt bra att man kan vara med oavsett vilken ridnivå/erfarenhet man har och att det är fokus på att förbättra sistsen och förstå små hjälper under lugna former. ”Svänga med naveln” var en polett som trillade ner för mig.
     Det var jättebra med en helgkurs med teori och ridning varvat.
     Jag hade gärna velat ha kurs i centrerad ridning på min ridskola med hästar jag rider i vanliga fall, då hade det gett ännu mer.”
Kristina Gustafsson, rider på Bulycke i Torslanda

 

”Det ger så mycket mer att aktivt tänka på hästen samtidigt som man tänker på sin egen kropp under ridpasset och det blir ju så mycket roligare när man känner hur man har hästen ”med sig”.”
Karin Wilson, rider på Bulycke i Torslanda och deltagit på K-Ridcenter

 

”Jag tycker att Centrerad Ridning ligger nära PNH:s filosofi, det handlar väldigt mycket om kroppsmedvetenhet, hur en liten rörelse, en ”tåvickning” förändrar något hos hästen. Jag tycker mycket om Lisas lektioner för man får omedelbart svar från hästen när hon korrigerar något.
     Jag känner att det Lisa säger är väldigt logiskt och jag kan relatera till det på ett bra sätt. Jag har blivit mer medveten om hur jag kan växa, rota mig, var jag har min tyngdpunkt. Sedan blev jag medveten om att jag krokar mig lite i sidoförande i ena hållet och då förskjuter jag min tyngdpunkt fel.”
Adrienn

 

”En gång i tiden hade jag en mjuk och naturlig sits som fungerade utan några större instruktioner. Sedan jag fått fibromyalgi har det blivit svårare att rida samtidigt som ridningen är min allra bästa träning även om det är svårt att rida bra när kroppen värker.
     Genom Lisas instruktioner har jag fått en rad verktyg att ta till när det gör extra ont och tar emot. Ofta handlar det om vägar för att finna avslappning och att följa hästens rörelse utan att störa den.
     Det som är viktigast för mig i Lisas pedagogik är hennes tålamod även när jag känner mig som ett hopplöst fall. Hon har en förmåga att förklara vad jag ska göra på ett nytt sätt när jag inte får ridningen att fungera. Hon är snabb med kommentarer både när det blir rätt och när det blir fel. Hon beskriver också varför hjälpen har sin funktion och vilken reaktion som önskas hos hästen. Denna del har varit extra värdefull i träningen av min unghäst.”
Bodil

 

”Jag använder massor av centrerad ridning på mina vanliga ridlektioner. Man kan säga att så fort vår ridlärare inte ger direkta instruktioner så kommer min inre centrerad ridlärare fram och försöker minnas och ta upp det vi gått igenom på Centrerad Ridning.
     Både min och hästens fokus blir bättre. Jag förstår mer vilka signaler jag ger och det gör hästen också. När jag värmer upp använder jag mycket centrerad ridning i att få hästen lyhörd. Att jag tänker på hur min fot är avslappnad, hur mina ben rör sig i lättridning, vinkeln i lättridning. Avsaktning med Centrerad Ridning, att jag styr hästen med vikten, och påverkar farten, takten och tempot.”
Cecilia Ljung

 

”Trots grymt ringrostig ryttare (jag) och ridskoleponny ala småtjock haflinger så hände nåt magiskt. Jag är fortfarande såld efter EN lektion med dig. Det var just den där känslan av hur avspänd och nöjd hästen blev med mig efter att du instruerat/rättat till mig. Och hur mycket så lite skillnad kunde ge i effekt.
     Jag bara längtar till den dag jag har råd och tid att köpa mig en egen häst igen!”
Emma

 

”Jag heter Lisa Dahlström är 18 år och har nu ridit i 6 år. Min häst heter Aromatique och är en varmblodig travare på 14 år. Jag rider väldigt blandat med henne, men framför allt dressyr, härliga turer i skog och mark samt western.
     Eftersom jag rider och tränar mycket ensam ville jag ha en tränare som jag verkligen lärde mig något nytt varje gång, som är personlig och kan ge bra instruktioner.
     Centrerad Ridning har verkligen hjälpt både mig och hästen, jag kände redan skillnad efter första lektionen för Lisa som jag red i april 2008, sedan dess har det bara fortsatt och Lisa har kommit till oss en gång i månaden i princip hela 2009. Jag känner verkligen skillnad mellan lektionerna hur både jag och min häst förstår varandra bättre och bättre. För varje månad förfinas hjälperna och hästen blir lugnare.”
Lisa

 

”Sakta men säkert börjar jag få lite mer ordning på min kropp. Vi var ett gäng i vår Islandshästförening som startade med en studiecirkel för Lisa. Jag tror att de flesta av oss fascinerats av hur små små skillnader i sitsen gör stora skillnader för ridningen.
     Jag tycker att Lisa är duktig på att förklara hur hon menar, på något sätt kan hon förstå hur varje ekipage lättast tar till sig kunskap och hittar rätt nivå och metod för varje enskild individ. Nu längtar vi till lektionerna drar igång efter vårt vinteruppehåll!”
Yvonne och Hrekkur

 

”Lisa har en helt suverän helhetsbild av både häst och ryttare. Stor fokus läggs vid ryttarens sits och att hästen arbetar korrekt utan onödiga spänningar. Hon förklarar tydligt varje ny rörelse, inte bara hur den ska utföras utan också vad den är bra för. Vilket gör det mycket roligare att träna, även hemma på egen hand.
     Har sedan jag började träna för Lisa fått en helt annan känsla för hur det ska kännas när hästen arbetar korrekt. Hur viktigt det är att jag som ryttare inverkar rätt och hur otroligt små hjälper det faktiskt behövs. Även hästen verkar rätt nöjd då han är positivt inställd till varje pass även om han blir ordentligt trött efteråt!”
Anna

 

”Har nu tränat för Lisa ett tag och börjar få lite ordning på armar o ben, kropp o andning. Vilken härlig känsla det då blir när hästen reagerar på så små hjälper. Ryttare och häst lär sig under Lisas pedagogiska lugna vägledning.
     Med den helhetssyn som Lisa har och när man inte fastnar i ett fack blir det så mycket lättare. Med en glad och nöjd häst, naturligtvis även ryttaren, kan det bara bli bättre. Därför kan jag varmt rekommendera Lisas tjänster. Ta chansen och testa själva!”
Marie/Quincie

 

”Jag startade med Centrerad Ridning för ca 1½ år sedan. Lite kritisk i början. Tänkte att detta går alldeles för sakta, eftersom jag tycker det är roligt att rida fort och ganska intensivt, hur ska jag ha tålamod… Som ni förstår så handlade det mycket om mig. Och det är väl inget ovanligt i hästsporten, det kanske är då hästen inte håller, får inflammationer osv.
     Jag har fått lära mig att andas, blivit mer medveten om min kropp. Att ta tiden som behövs för att känna efter, bli integrerad med och förstå min häst och hans eventuella svagheter.
     Lisa har hjälpt mig med ett otroligt tålamod, att tänka på ett nytt men inte främmande sätt. Jag kan varmt rekommendera Lisa som instruktör i Centrerad Ridning.”
Helene

 

”Jag har börjat med distansritt sen 2 år drygt. Har inte tränat för instruktör på väldigt länge och blev tilltalad av det här med Centrerad Ridning, då det är ryttaren det utgår ifrån och så gillar jag den här lite mjukare hästhanteringen, har upptäckt själv hur bra det fungerar med mina hästar.
     Centrerad Ridning har jag hållit på med två säsonger och tycker att det ger mig mycket, det finns massor att ta hem och fundera/praktisera på.”
Susanne

 

”Jag startade med Centrerad Ridning för snart ett år sedan. Jag har fått många nya tips, lära mig att slappna av, se mina spänningar och hur mycket det påverkar ponnyn t.ex. mina spända axlar, min starka högersida.
     Lisa förstår min ponny och ser hennes svagheter exteriört, och är ärlig, för Lisa sätter även hästen i fokus och är ärlig med det. Jag kan rekommendera Centrerad Ridning, och tror att man borde lära sig ganska tidigt i åldern hur man själv påverkar hästen genom sin egen kropp, vilket jag aldrig fått lära mig då jag red på ridskola. Tack Lisa.”
Julia