Lisas hästfilosofi

Att på några rader sammanfatta all den tid man spenderat med hästar, allt man lärt om dessa underbara djur och ridning är inte enkelt. Ändå finns det kunskap kvar att lära som kommer att räcka för att sysselsätta mig en hel livstid.

Centrerad-ridning-Lisa-hästöga

Dessa underbara hästar. Det finns kunskap kvar att lära för ett helt liv…

Jämför med den här repliken, fritt citerad:

Det enda jag ångrar är att livet varit för kort,
jag har ju precis kommit på hur man gör när man rider….

Svaret kom från en man som vigt sitt liv åt hästar och ridkonsten, Egon von Neindorf. Han var runt 80 år när intervjun gjordes och anses vara en av modern rid­historias stora mästare.
Sedan 1996 arbetar jag med hästar professionellt. Först som häst­skötare på ett fullblods­stuteri och sedan i ett dressyr­stall, tre oerhört lärorika år. Efter det utbildade jag mig till ridlärare på Hippo­logiska Hög­skolan under två år och har sedan dess arbetat som ridlärare. Först på ridskolor och nu som kring­resande instruktör i Centrerad Ridning.

Mitt hästliv

Föl och unghästar har funnits med större delen av mitt ”hästliv”. Jag lärde mig rida inte bara på ridskola utan också på grannens ponny, ett avels­sto med mycket integritet och diverse rädslor. Det väckte tidigt mitt intresse för häst­hantering och hästens beteende. Jag lärde mig även vikten av att vara konsekvent, lyhörd gentemot hästen och att ha tålamod. Att hantera föl och unghästar ger en bra grund för all häst­hantering eftersom de reagerar som hästar och inte som de lärt sig att reagera på oss människor. Intresset för hästens beteende har lett till att jag vid upprepade till­fällen har varit åskådare och del­tagare med häst på före­läsningar, kurser och clinics för flera olika personer som jobbat med häst­hantering och forsk­ning om hästens beteende och inlärning.

Utbildad hästmassör och Kraniosakralterapeut

Intresset för hästens fysiska väl­befinnande ledde till att jag gick en utbildning till diplomerad hästmassör och jobbade med det vid sidan av ridlärar­yrket i några år. 2016 tog jag upp tråden igen och började utbilda mig till Kraniosakralterapeut på häst. Jag blev klar med utbildningen våren 2018. Att assistera hästarna till bättre hälsa gav mersmak. Våren 2019 började jag läsa basmedicin och Kraniosakralterapi för människa, om allt går enligt plan blir jag färdig humanterapeut våren 2021. Utbildningarna på häst har gett mig en större förståelse för hur hästen använder sin kropp och tränat upp mitt öga för rörelse, eller brist på rörelse. Detta är något jag har stor nytta av i rid­undervisningen då eventuell stelhet och spänning hos ryttaren fort­plantar sig i hästen. På ridlärar­­utbildningen fick jag en bred kunskaps­bas om allt som rör hästar och deras skötsel.

Whiplash-skada ledde till CR

Min koordination har aldrig varit strålande utan jag har alltid fått fundera över hur jag skall göra för att få kroppen dit jag vill. Hösten 2000 blev jag påkörd bak­ifrån i bilen och fick en lättare whip­lash. Min balans och ryttar­känsla försvann helt ett tag. När jag ett par år senare köpte Zorba blev det ännu mer tydligt att jag måste börja om med att hitta avspänning och fin­motoriken i ridningen igen. Zorba visade sig vara mycket tydlig med om hon förstod mig eller inte. Det var då jag plockade fram min gamla bok om Centrerad Ridning och började läsa och praktisera. Det gav resultat direkt. Andra boken inför­skaffades och jag bestämde mig för att det här vill jag jobba med!